Устойчиво развитие?!

Бел. ред.: Авторът Валентин Грандев наскоро обиколи пеш всички българска планини. Невероятното приключение предизвика в него доста емоции – хубави, и не дотам. Публикуваме това, за което трябва да се говори:

През по-голямата част от прехода ми в Балкана вървях из сечища. Когато влязох в резерват Пеещи скали, границата му се виждаше толкова ясно. На север от хижа „Мазалат“ се е получило нещо наподобяващо картинг писта с безброй серпентини и тук там останало по някое дърво, като за сянка. Веднага след тази пустош се редят девствените гори на резервата. По на изток към Узана се виждат огромни сечища, които според местни хора са били проучвателни, като за ветрогенератори. Изсекли са стотици декари гора, за да поставят уред, който да опредили силата и посоката на вятъра! В тази част на планината има няколко резервата, които се превръщат в нещо като гета за растителните и животински видове. Видни “зелени” бизнесмени са разположили 4 генератора близо до резерват Лешница, където има популация от мечки. Перките си седят мирно, въпреки силния вятър и не пречат на мечките и на изсечената гора да си расте. Чел съм в проучване на NG, че ветрогенераторите не са еколкогични. Целият икономически ефект от зеленото електричество, което генерират, едва покрива рaзходите на енергия и материали за производството им. Като гледам многото перки покрай Бузлуджа, грозното им свистене и липсващата гора, мога твърдо да заявя, че не са екологични. По на изток из Балкана е безкрайно сечище, с много пътища, кръстосвани от старите военни камиони, пълни с дървесина. Ако живеехме във времената на социализма, някой възторжен поет би възпял песента на  моторните триони. Ако ли пък някой мъдър дядо от по-стари времена види това би запял през сълзи “Заплакала е гората…”
Все си мисля, че не сме бананова република. Но да крепим икономиката с поголовна сеч в горите и с тютюнопушене в заведенията, не е признак на икономически гений. Така и баба знае да повишава БВП и да разкрива работни места. Дано ни се падне най-сетне някой умен предводител. Май отдавна имаме нужда.