Спасова могила: По стъпките на един разказ

„Слънцето вече захожда. Наоколо из миризливите ливади, из зелените нивя, из храсталаците и тъмните кории, които се простират надалеч, тайнствено и с въздържано дихание дебне нощта.“

Думите са написани през 1905 г. от Елин Пелин в разказа „Спасова могила“.
Повече от 100 години по-късно можете да се изкачите и вие по прашния черен път нагоре към Спасова могила. Тя е истинско място, както истински са повечето истории, места и хора от разказите на Елин Пелин. Писателят обичал да гледа и слуша света около себе си, а след това да седне в някое кафененце и да го пренесе върху лист хартия.

По стъпките на дядо Захари и Монката

На 4 км от родното му село Байлово ще вървите по същите пътища, по които дядо Захари носи на гръб болния Монка и му разказва за Бог и за ангелчето, което му носи патерицата.
На върха на могилата и днес има малък параклис Свети Спас. В миналото с наближаването на Спасовден, както разказва и Елин Пелин, болни хора от близо и далеч се стичали към параклиса в търсене на лек. Лягали под небето на Спасова могила, а на следващата сутрин рано-рано си тръгвали. Вярвали, че болестта им ще остане на могилата, а те ще се приберат здрави.
– Всички болни ли са, дядо?
– Целият свят е болен, синко. Едни от това, други от онова. Няма здрав човек на света. Гледаш, тялото желязно, а душата – гнила.

Какво още: Не забравяйте да си припомните разказа преди да тръгнете към Спасова могила. Имайте предвид, че лятно време тревите избуяват, а течаща вода при параклиса няма. Иначе мястото изглежда чудесно за звездобройство. Има маси и пейки, където можете да си спретнете пикник с гледка нашироко и надалеч.

Полезна информация: Ако пътувате за Байлово от София – Нови Хан – гара Елин Пелин, в края на село Голема Раковица (последното преди Байлово) ще видите поредица от стопански сгради. След тях има около 90-градусов завой наляво – точно там вляво се отделя черен път, който извежда през нивите до Спасова могила. Не е невъзможно да мине лека кола, но ако ще вървите по стъпките на дядо Захари и Монката, по-добре я оставете и продължете пеша (около 20-25 минути от отбивката). Пътищата не са маркирани, но е лесно да се ориентирате – могилата ви се пада леко вдясно, на върха й има висока антена на мобилен оператор. Друга могила няма, а черният път води до върха й. Ако идвате от село Байлово – острият завой се пада преди стопанските постройки, внимавайте да не изпуснете отбиващия се черен път, падащ се вдясно. В Байлово вижте родната къща и дом-паметника на Елин Пелин. 

***

Из пътеводителя „50 места, които да посетите в България през 2015 г“ (www.peika.bg/50mesta)