Вместо за молове, по-добре да говорим за режим и организация на кърменето

Може ли да се кърми в мол, не може ли – тази тема събуди доста страсти в последните дни. А има далеч по-важни. Като например – какви са проблемите на майките при кърменето, каква е информираността на жените, дават ли лекарите правилни съвети (нерядка е практиката в родилните домове да се препоръчват скъпи адаптирани млека). За тази цел разговаряме с Дияна Петрова. Тя е на 34 г., консултант към Национална асоциация “Подкрепа за кърмене” във Варна. Неправителствената организация обучава майки за консултанти по кърмене, както и  медицински лица, които преминават 6-месечно обучение. Дияна консултира жени по телефона, прави домашни посещения, води лекции за бременни и родили жени.

– Какво говориш на жените по време на лекции?

– Имаме няколко теми, които обхващат най-важните неща, които една майка има нужда да знае, за да може да кърми успешно – начало на кърменето, често срещани препятствия, пози при кърменето, най-често задавани въпроси, отбиване.

– Какво най-често питат жените?

– Питат през какъв интервал да кърмят, какво да правят при разраняване на зърната. Уви, повечето майки живеят с мисълта и идеята, че кърменето е болезнено. Идват и споделят – „Разранени са ми зърната, това е ужасно болезнено, но какво да се прави, няма как, не се става майка лесно ..“.  Жената не трябва да изпитва никаква болка по време на кърмене – това не е някакво мъчение или изтезание.  Ако бебето бъде поставено по правилния начин на гърда, кърменето е приятно и безболезнено. Другият въпрос, който се задава на всяка лекция за бременни, е – “Какво да правя с гърдите си по време на бременност? Трябва ли зърната да бъдат търкани с груба хавлия?”. Отговорът е – нищо. Преди години са казвали на майките, че зърната трябва да загрубеят, за да бъдат подготвени и да не ги боли, когато кърмят в началото. Това всъщност не е вярно. Ареолата на гърдата има малки жлези, наречени Монтгомърови, които я омекотяват и я правят по-еластична по време на бременността. Така че, всички други действия стават излишни.

– По какви причини една майка те моли да я посетиш в дома?

– Най-голямото притеснение на всяка майка е липсата на мляко. Жените често ме питат как да увеличат количеството на кърмата, а понякога се оказва, че дори имат повече отколкото трябва на бебето. Тъй като няма индикатор за измерване колко точно мляко влиза в устата на детето, всяка майка си мисли, че млякото е недостатъчно. Понякога разговор по телефона не е достатъчен и се налага да видя как на практика се случва кърменето – така по-лесно мога да открия проблема, ако има такъв, и да да дам съвет как да се избегне.

– Има мнение, че ако няма някакво специално заболяване, всяка майка има кърма. Т.е. няма проблем да кърми детето, проблемът е в начина. Вярно ли е?

–  Така е. Под 1% са майките, които нямат кърма. Най-често има физиологична причина – претърпени операции, интервенции и т.н. Всяка майка има способността да произведе достатъчно кърма за нейното бебе (или бебета) и при добра организация в началото, кърменето се получава перфектно.

– Но е висок процентът на некърмените бебета. Говори се за 13% във възраст до 6 месеца. Защо се получава това разминаване?

– Причините са комплексни, но като че ли най-голямо значение имат лошата организация на кърменето и липсата на наблюдение в тандема майка-бебе в периода от родилния дом до 20-ия ден, когато детето е на първата си консултация. Именно в този период майките имат нужда от най-голяма подкрепа и насоки.

– Какво трябва да прави или не майката в този период?

– Хубаво е да кърми поне 8-10, може и повече пъти  за 24 часа.  Трябва да знае, че всеки път, когато бебето се сърди, то може да бъде поставено на гърда, дори и да се е хранило преди 15 минути. Понякога детето плаче, защото е жадно или хълца – суква няколко пъти и се успокоява. А и когато детето плаче, това не винаги значи, че няма кърма. Има доста ревливи дечица, които плачат, за да бъдат носени, да им се обръща внимание или копнеят да бъдат гушкани от родителите си. Ако жената се обади на наш консултант в такъв момент, ние можем да поговорим с нея, да дадем идеи, съвети, насоки, а също можем да й дадем кантар да тегли бебето си и да прецени дали наистина няма кърма. Хубаво е майките да знаят, че ако тяхното бебенце след петия ден пишка обилно, поне 6 пъти за 24 часа, и ака поне 3 пъти с петно на памперса минимум с големината на монета от 1 лв., значи вероятно то получава достатъчно кърма.

– Какво мислиш за скандала с кърмачката в мола и коментарите?

– А съм “за” кърменето на открито, много жени го правят. Подкрепям жената. Но обществената дискусия смени акцента. Трябва да се говори за ползите от кърменето, за това, че Световната здравна организация препоръчва да се кърми минимум една година, по възможност две или повече години.

– Според теб българките искат ли да кърмят?

– По-скоро имат желание. Всяка жена, която иска да кърми своето бебе, намира информация в интернет, често стига и до нас – консултантите по кърмене. Малко по малко започват да се вдигат процентите на кърмените бебета.

– Пак говорим за парадокс – българката иска да кърми, но процентът на кърмачетата е много нисък. Къде е проблемът?

– Освен това, което споменахме, има и още един. В началото на 50-те години на миналия век акушерките започват да препоръчват режим на кърмене през 3 часа, като през нощта коремът на бебето трябва да почива. Това обикновено води до намаляване на кърмата и спиране на кърменето около третия месец на детето. Дори и в наши дни това се препоръчва в някои родилни домове. Получава се интервал от 6-7 часа без кърмене, тоест организмът на жената получава сигнал, че произведеното мляко е твърде много и той естествено го намалява.  Ако следваме сигналите на едно новородено обаче, то се буди на 2 часа максимум, т.е. трябва да бъде кърмено по-често.

– Тази стара “технология” е причина жените да нямат кърма?

– Да, основният проблем е в режима.

– А как стои въпросът с режима в западните държави – повече ли са кърмените бебета?

– В повечето държави по света, в европейските страни, бебето се кърми когато то пожелае. Дори има изследвания в индиански племена, че детето се кърми на всеки час – просто нямало кой да наставлява тези хора, те следват естествения процес. Това е най-нормалното – в началото бебето се храни, когато то поиска, дори може постоянно, с уговорката, разбира се, че не трябва да е по-малко от 8 пъти за 24 часа. В Норвегия например процентът на кърмените бебета е около 80%. Ще ви разкажа интересен случай с консултантите по кърмене от „Амейелпен“ от скандинавската държава, с които си сътрудничим. Разказахме им, че в България не се позволява храна и вода на родилката, че бащата не се допуска при раждането, че  90% от ражданията са индуцирани…. Те бяха шокирани! Казаха, че незабавно трябва да предприемем нещо, за да се промени това. От 35 години в Норвегия нямало подобни практики. И се чудим тогава защо жените нямат кърма. А всичко това е свързано, процес е на хормони, ритъм, организъм.

– А проблемът с кърмата не е ли вследствие на физиологични промени на жената през годините – повече стрес, натоварване, от там и проблеми?

– Не, проблемът е в историята на кърменето. Тя се носи от поколение на поколение. Помислете само как ще се отнася към кърменето и каква представа за храненето на малкото бебе ще има една жена, която като момиче е виждала майка си или други жени вместо да кърмят децата си, да ги хранят с шише и биберон.

– Срещала ли си жени, които не искат да кърмят?

– Да, срещала съм и ми е приятно, когато впоследствие осъзнаят нуждата от кърмене.

– А с какъв мотив не искат да кърмят?

– Много рядко си позволяват да го кажат. В практиката си първо искам да узная дали жената наистина иска да кърми. Тя решава, но аз се опитвам да й изложа ползите, за да направи информиран избор. Но ако твърдо е решила да не кърми, съветвам я как най-безпроблемно да спре кърмата. Има стар метод със стягане на гърдите, който е изключително опасен.

– Медиите как се отнасят към цялата тази тема?

– Не помагат. Ние не вземаме пари от майки за посещения, консултации, цялата ни дейност е доброволна. Но за да правим занимания, са нужни пари за наем на зала. Във Варна сега организираме лекции в ДКЦ „Чайка“. Те бяха така щедри да ни предоставят помещение безплатно и сме им много благодарни.

– Да обобщим – проблемът с кърменето е най-вече в липсата на подход, на “технология” на кърменето?

– Думата е “организация”. Да, бих казала, че тя е основният проблем.

Разговорът води: Николай Петров

Доброволните консултанти към Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“ – Варна, провеждат редовни лекции, свързани с кърменето за майки и бременни, всеки четвъртък от 15:30 часа в ДКЦ „Чайка“. Повече информация за дейността на организацията и как можете да получите адекватен съвет и помощ при кърменето – на www.podkrepazakarmene.com и www.kurmene.org.