Философията като астрология

(Опит за локация на не-необходими съвпадения) 🙂

 

Маркс и Фройд са почти астрални близнаци. Първият е роден на 5 май, вторият – на 6 май. Да не говорим, че на 5 май е роден Киркегор. Ха, ти да видиш! Киркегор като астрален близнак на Маркс, представяш ли си? Лековато, дори дървено, твърде тъпо, необсновано, не по необходимост може да ни изглежда, само че явно има зависимост в наталните карти на големите философи, в рождените им дати. Ето и Дерида като астрален близнак на Бенямин. А? Защото и Валтер, и Жак са родени на водния, кардинален 15 юли. Какво да кажем за Ницше и ницшеанеца Мишел Фуко, проплакали за първи път пак на кардиналния, но въздушен 15 октомври? Хана Аренд ден по-рано била „захвърлена“ в тоя свят – на 14 октомври, ако ползваме легендарния термин на любимия й Мартин Хайдегер, роден на 26 септември, когато пък Бенямин всъщност се самоубива. Жил Дельоз слага край на живота си със скок от прозореца на 4 ноември – на която дата се родил Джордж Мур (сподвижникът на Бъртранд Ръсел, появил се на 18 май, тогава дошъл на белия свят и Рудолф Карнап). Любимият им – на Карнап и Ръсел – Витгенщайн, е роден кога? Амииии… на рождения ден на един от най-големите философи сред императорите Марк Аврелий, но и на рождения ден не на друг, а на Дейвид Хюм – 26 април. Не се ебавам. Така. (В скоби само слагам, че странното, поне за мен, като френетичен, върло при това в детските си години почитател на източната култура, е, че на същата тая дата умират основоположниците на карате-до, киокушин-кай, айкидо, а именно Гичин Фунакоши, Масутацу Ояма, Морихей Уешиба… Мамооооо. Слочаенос? Не мисла. Каква е тая луда дата 26 април, на която умират трима големи, Уешиба, Ояма, Фунакоши, а се раждат трима други, още по-големи, Аврелий, Хюм и Витгенщайн?!)
Щом заскобих нещата, да видим Едмунд Хусерл. Ммм… 8 април, родени, ама баш изригващите Овни – Хусерл и Емил Чоран. Нарочно? Чак пък толкоз, ха-ха. Друга подобна неедноизмерна дата е 22 януари, когато се появили Френсис Бейкън и Антонио Грамши, а така също Пиер Гасенди и Готхолд Ефраим Лесинг… Споменах идеолога на културната хегемония, видния затворник Грамши, та се сетих за друг изявен затворник – Антонио Негри. Той е роден заедно с Пиер Бурдийо на 1 август, когато и Хърман Мелвил дошъл на тоя свят. Да, Мелвил е класически писател, но предвид обемния дебат около литературния му образ Бартълби например, отвсякъде си влиза и във Философския факултет на света. За съвсем видния затворник Боеций няма данни кога е роден. Прочее така седи въпросът с цялата антична философия – наталните карти на Талес, Аристотел, Пирон и другите колоси са загубено знание, не са останали в аналите, освен ако не си император не само във философията, но и в Рим, какъвто е споменатият Марк Аврелий. Известен ми е аргументът, че всеки ден едни се раждат, други умират, това, че някои са родени на едни и същи дати не означава абсолютно нищо – просто съвпадение. Аз също и с тоя аргумент опитвам да опровергая пред себе си тези (не)случайни сходства. Съзнавам и риска от свещения гняв, който поражда кощунството да се свързват философията с астрологията, риска от раздразнението у детерминираните от лявото хегелианство (в по-голямата си част) наши академични философи, които, ясно е, по-скоро биха се присмели, че тая тема е дебилен инкомпатибилизъм… И въпреки това ще продължа все пак… още не кой знае колко дълго. Най-малкото не смятам, че светът би загубил от статистика, като тази, която спретнах оттук-оттам, на две-на три.
Ето, 22 април също е неедноизмерен. Появил се тогава един от най-революционните, радикални съвременни философи Джорджо Агамбен. С кого е астрален близнак? С Ленин и с Мохамед… Доколкото Владимир Илич и Пророка на мюсюлманите са философи… А дали са революционери? Но Кант със сигурност е революционер, при това философ, хахахахаха, даже коперниканец. Ето бе, същото царско число 22 – така, де, на същия 22 април е роден Имануел. Коперник, авторът на De revolutionibus orbium coelestium, пък е роден наедно с друг революционер – сюрреалиста Андре Бретон, на 19 февруари, типични новатори водолеи. Но да се върнем на философията… Ден преди радикалния 22 април – на 21 април, се чинопредставили пред Бога Анселм Кентърбърийски и Пиер Абелар, на същата дата немалко години по-късно се родил Макс Вебер. Прочее на едно число се споминали и Лайбниц, и Хегел – 14 ноември. Също и Емануел Левинас, и Уилард Куайн угасват на връх Коледа 25 декември. Пак 25-то число, но през август, си отиват от тоя свят Хюм и Ницше. Освен това и Камю умира на една дата с Бергсон – 4 януари (и двамата нобелисти). Когато се родил Бергсон пък, на 18 октомври, починал Ортега и Гасет. А в квадратчето от календара, в което се появил Еразъм Ротердамски – 28 октомври, престанал да диша Джон Лок. Сартр се родил на 21 юни. На тая дата умрял Макиавели. Готлоб Фреге проплакал за първи път като си отишъл Дънс Скот – 8 ноември. Бердяев се родил, когато се споминала Айн Ранд, 6 март. Фихте починал в деня, в който се появил Шелинг – 27 януари. Дилтай, Авенариус и Зигмунт Бауман са родени на 19 ноември. На 21 ноември проплакали Волтер и Шлайермахер. Гастон Башлар е починал като е роден Алтюсер – на 16 октомври. Огюст Конт и Бадиу се появили на 17 януари. Православният философ Владимир Соловьов е дошъл на белия свят, когато Католическата църква чества деня на Свети Тома Аквински – 28 януари. И така нататък, и така нататък.
Списъкът би могъл да бъде разширен, разбира се. Съжалявам, както казах, че нямаме данни за рождените дати на Анаксимандър, Питагор, Платон и прочее антични титани. Вероятно би било интересно да бъдат включени и още философи, наши съвременници в тази статистика. Но, дето се вика, да са живи и здрави. Историята не е свършила.