Кукичка за журналисти. Професионално, без сантименти…

“Как да печелим от интернет” е наскоро излязла книга, свежо и интересно написана.  На автора може да се вярва, заглавието съответства на специалността му – това е младият предприемач Александър Ненов (34 г.), работил като програмист, мениджър, консултант на над 200 проекта, а и многократно награждаван за дейност в уеб пространството. Ненов не само знае как да печели от интернет, но и професионално, хладнокръвно, без сантименти представя някои от “хватките”, с които си служат рекламните експерти в интернет.
В главата “Вирусен маркетинг” (тип рекламна кампания) той разказва истински истории от своя професионален опит. Те не само са интересни като случки, но и навяват много теми за размисъл:

 

 

“РOМЕО И… ТИНА”

Преди 2 години се наложи да измислим рекламна кампания за сайта Aha.bg. Целта беше да изпреварим кампанията на най-големия конкурент на сайта, да създадем медиен шум, който да заглуши тяхната кампания и, от друга страна, да донесе трафик към нашия сайт и, най-малкото, да направи марката по-разпознаваема от потребителите в интернет. Пари, разбира се, не бяха отпуснати, затова обмисляхме нещо, което да не изисква финансиране, но да може да бъде достатъчно ефективно.
Направихме анализ на аудиторията и стана ясно, че се целим в тийнейджъри. Тъй като беше лято, най-близката дата за атакуване на тийнейджърите с рекламна кампания бе, след като те се върнат от ваканция. Но къде можете да намерите много тийнейджъри на едно място по едно и също време? В училище, естествено! На 15 септември в 9:00 ч. сутринта, по време на откриването на учебната година. Обмислихме различни идеи, които сами отхвърляхме поради факта, че по Закона за защита на детето и редица други закони, наредби и правилници, влизахме в сериозни проблеми с властите, които нямаше да се поколебаят да ни санкционират подобаващо. Тогава идеята за нулевия бюджет щеше да бъде опорочена. Накрая изчистихме замисъла и стартирахме работата по него…

 

„Любовно обяснение вместо първи звънец. Така вчера в столичната гимназия „Джон Атанасов“ отбелязаха 15 септември. Тържеството на младежите протичало нормално до момент, когато „въоръжен“ с червени рози и табела младеж не се изправил на микрофона. Момчето държало табела, на която пишело, че издирва момиче с ник Tina от известен тийнейджърски сайт за запознанства. Двамата се запознали преди няколко дни. Надявам се да направя деня незабравим за нея, заявил той за любимата си. Обяснението в любов веднага било запечатано от мобилните телефони на десетки ученици, които дори изпратили кадрите на bTV. Историята получила и хепиенда си, когато Тина излязла и прегърнала интернет ухажора си.“
в-к „Стандарт“, 16 cептември 2010 г.

 

Така вестник „Стандарт“ отрази информацията за това, което направихме. Влюбеният „Ромео“ бе наш колега, а неговата възлюбена – момиче, което учи актьорско майсторство. Мобилните телефони, за които статията разказва, наистина записаха обяснението в любов и нестандартната случка в двора на училището, кадрите реално бяха заснети от нас с любителска камера и умишлено влошено качество, за да симулират „случаен запис“, а „учениците“, които изпратиха записа на bTV, бяха служители на компанията ни. Благодарение на това от телевизията услужливо отразиха репортажа, дори се обадиха в офиса, за да поискат контакт с двойката и да направят по-атрактивен репортаж.
Събитието бе качено и в сайта vbox7.com, който е собственост на конкурентна интернет група. Видеото стоя като „избрано от редактора“ в продължение на цял ден, клипът стоя почти цял месец в най-гледаните клипове. Пълното видео можете да видите тук: http://youtu.be/3vur_j4_j_o

 

Резултатът
Над 2 милиона гледания на клипа за седмица в различни сайтове за видеосподеляне, блогове, новинарски емисии и социалнимрежи. Екипът на сайта следеше стриктно всички места, в които някой пише нещо по темата, и услужливо коментираше с линк към профила на tina.aha.bg. Всеки, който пишеше на въпросната Тина, получаваше отговор от екипа, работещ по сайта, и така впечатлението беше, че профилът е наистина активен и реален. Многократно надминахме своите очаквания, а разходът, за да достигнем до над 2 милиона потребители, бе под 100 лв. – за букет цветя и скромен хонорар за красивата „Тина“. Ако пресметнем колко ни е струвало, за да достигне марката ни до един потребител, стойността е 0,0001 лв.

 

 

(ДАЛИ) БИГ БРАДЪР ВИЖДА ВСИЧКО?

Популярното предаване, което беше взело връх над всички реалити формати преди години, стана инструмент в ръцете ни при поредната вирусна кампания, която реализирахме. Целта ни беше много проста – да насочим вниманието на потребителите от различни сайтове, коментиращи активно по темата „Биг Брадър“, към сайта ни TeenProblem.net. Тъй като планирахме да отразяваме активно поредния сезон поради големия интерес към него, трябваше да покажем на публиката, че можем да го правим много по-добре от всеки друг.
Имахме покани за пресконференция, която щеше да се състои на летище София, в зала, намираща се на Терминал 2, точно 3 дни преди старта на предаването. Още по тъмно в деня на пресконференцията се качихме на джипа ми и започнахме реализирането на доста рискован план за вирусна кампания по темата. Основният акцент падаше върху къщата на „Биг Брадър“, която беше нова и се пазеше в абсолютна тайна. Това беше и темата на много спекулации и изписване на стотици страници с коментари в различни сайтове. Ако успеехме да се доберем до къщата преди всеки друг журналист, си гарантирахме любовта на потребителите – това и направихме.
Предварително бяхме събрали информация за това къде фирмата организатор е купувала имоти и попаднахме в села около София, чиито имена дори не помня. Обикаляхме, без да знаем какво точно търсим. Услужливи селяни ни насочиха към Нови хан, малко преди да загубим надежда да намерим къщата. В малкото село, преструвайки се на небрежно преминаващи туристи, отбили се за по едно кафе, се заговорихме с местните в кафенето и от дума на дума започнахме темата за „Биг Брадър“. Оказа се, че местните много добре знаят къде е къщата (или по-скоро строежът й) и ни упътиха как да стигнем дотам. Подготвихме техника и на около половин километър преди мястото отбихме от пътя и заорахме в близката ливада. Докато карах с бясна скорост извън пътя, моят колега засне с камера къщата от няколко места, а успоредно с това, аз снимах с фотоапарата, като го държах в едната си ръка, а с другата – кормилото… Докато охраната на обекта се суетеше и несигурно обсъждаше какво да правят с кола, която обикаля на скорост къщата, ние вече се бяхме качили на пътя и спокойно поехме по магистралата към пресконференцията на Терминал 2.
Няколко часа по-късно всички медии у нас отразиха информацията, която им бе предоставена в папки от продуцента на предаването, а ние излъчихме кадри от къщата с галерия от снимки.

 

И къде е вирусният момент?
„Истинска Биг Брадър мания е завладяла потребителите в интернет пространството. Дни преди старта, въпреки строгата охрана и изключителните мерки за сигурност, сърцати фенове на шоуто успяха да се промъкнат в опасна близост и да заснемат най-охраняваната къща в държавата. И запомнете, не е необходимо да се промъквате тайно из околностите на София, за да научите каквото и да било от Биг Брадър. Ние ще го сторим заради вас, защото Биг Брадър вижда всичко.“
Цитатът е от репортаж, излъчен в три новинарски емисии на Нова телевизия. В репортажа се показват кадри от заснетия от нас клип и, макар и неясно, се вижда логото на сайта, което предвидливо бяхме вмъкнали във видеофайла. Десетки сайтове ни цитираха, стотици „откраднаха“ видеофайла от нас и го споделиха от свое име в редица медии, блогове и сайтове за видеосподеляне. Така клипът, който правеше явна реклама на сайта ни, се озова в най-гледаните клипове в българския интернет в продължение на седмици, като потребителската активност направи така, че в Топ 40 имахме повече от 5 клипа с идентично съдържание. Акцията донесе милиони гледания за няколко дни и увеличи посещаемостта на сайта ни с над 30%, като голяма част от потребителите останаха верни посетители на сайта. Инвестираната сума беше по-малко от 30 лв. за бензин и кафе в Нови хан.

 

С днешна дата Ненов споделя, че подобни кампании се извършват постоянно, при това – успешни. “Отличен 6” за него и други такива специалисти. Другото е размисъл.