“Активните граждани” трябва повече да четат и по-малко да крещят

Новинарската скука между Коледа и Нова година бе разнообразена от шумен скандал – четири млади коня от защитена порода и две кучета бяха умъртвени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Любители на животните видели в интернет, че конете се продават за заколение, решили да ги спасят, купили, обаче докато ги превозват от Калофер до видинското село Стакевци, ги спипва полиция – коне и кучета нямали документи, иззети са и унищожени от БАБХ. Агенцията твърди, че животните са избити законно, което е така. Бяха излъчени десетки медийни репортажи, природозащитници свикаха пресконференция, поискаха ДНК експертиза на праха на животинките, той обаче отишъл за цимент…. Насред зимния студ се проведе протест пред сградата на агенцията, а сега се организира и европейска петиция.
20 дни по-късно, при все още кънтяща олелия, думичка няма за най-важното. То е, че умъртвяването на животните стана възможно благодарение на шумно обсъждани законови поправки, приети през февруари 2016 г. Измененията бяха

 

напоително дискутирани, включително от неправителствените организации,

 

които днес вдигат врява до небето… Само че тогава врявата бе по други въпроси. Членът, заради който днес бяха убити кончетата, бе приет пред очите им. Този член никога не е бил крит, не се е приемал на тъмно, напротив – той бе шумно рекламиран от шефа на БАБХ Дамян Илиев. Журналисти писаха за него. Самите неправителствени организации, както стана ясно, участваха в обсъждането на закона, но вниманието им бе насочено другаде… Цялата работа е… кой ми бръкна в гащите.
Става дума за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Те бяха внесени от Министерски съвет през есента на 2015 г. По това време България е в менгеме между син език, шап и прииждащия нодуларен дерматит. Държавата решава да “се справи” по метода “Всичко под ножа”. Спипа тя животно без ушна марка и документи за превоз – унищожава се. Тактиката е бърза и евтина. Още тогава шефът на БАБХ Дамян Илиев (за протокола – баща на актрисата Таня Илиев, разголила гръд като Съблечената свобода на жълтите павета през 2013 г.) заявява, че

 

ще се избиват животни, на които дори ушната марка случайно е закачила храст

 

и е паднала. “Ние по какво да познаем, че това се е случило?”, заявява той пред вестник “Труд”( 8 октомври 2015 г., автор Драгомир Николов). Материалът е уводен за вестника. Илиев няколко пъти е интервюиран през есента и от други медии, журналисти пишат за опасностите при такъв регламент за умъртвяване на животни… Предупреждават, че това е един от най-рисковите набързо приети закони на ГЕРБ… Глас в пустиня – поправките са приети, сред тях и на чл. 139, заради който днес бяха убити животните. Той гласи: “Забранява се отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози”. В следващия член – 139а, е написано, че хванатите животни се унищожават, изредена е процедурата, по която това се извършва: “Официалните ветеринарни лекари незабавно уведомяват писмено директора на съответната ОДБХ, който издава разпореждане по образец за отнемане на животните в полза на държавата или

 

умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане

 

в обект за обезвреждане на странични животински продукти”. Това е – транспортирани животни без документи се умъртвяват, дори и на място.
Всичките природозащитници организации, които протестират днес, участват тогава активно в обсъждането на закона. Пращат становища, ходят на заседанията на земеделската комисия в парламента. По същото време се обсъжда и Закона за защита на животните, те реално не излизат от парламента. В архивите на земеделската комисия са депозирани изявления на около 20 неправителствени организации по ветеринарния закон, сред тях са всички специализирани в защита на животните – “Четири лапи”, “Приятели на животните”, “На ти с природата”, “Animal hope”, “Animal SOS” и т.н. Те недоволстват при обсъжданията – активно, напоително, остро. Привеждат тези и аргументи. Целият им патос обаче е не към чл. 139, а към съседния – чл. 138. Той повелява животни да се избиват във фермите, ако собственикът извърши “груби или системни нарушения на ветеринарномедицинските изисквания”. Т.е. животните на нарушител се избиват, дори да са здрави. Под удара на този член попадат и приюти (кучетата помияри, да не забравяме, имат най-много адвокати!), може би заради това цялата енергия е насочена към член 138. Гняв за 138, ами 139?

 

Всичко за член 138, нищо за член 139.

 

Предлага се 138 да отпадне, а 139a (реда за избиване) да се коригира само във връзка със 138 – като се въведат административни санкции за нарушителите. Нищичко за 139 въпреки факта, че той касае не само транспортирани без марка и документи животни, ами се отнася и за пуснатите свободно на паша. Колко ли овчици и козици са ликвидирани така, без никой да възроптае, да организира пресконференция? А на колко ли месото е продадено от ликвидаторите на черната борса?
Резултатът днес е видим. Чупки, стойки, сълзи и сополи, само не и най-важното – как се стигна до законовата възможност да се избиват моментално животни на пътя, кой я проспа и как да се направи така, че занапред да не се случва. “Важен разговор” иска да е полезен, затова информира: в момента в парламента са внесени нови поправки, специално заради случая с кончетата –  уж да не се унищожават повече така; вносители са депутати, които преди година гласуваха “за”. Мандатът на това Народно събрание свършва, но нищо чудно проектозаконът да бъде внесен и в следващото – всеки заинтересован следва стриктно да следи темата.
Статусът “Активен граждани” не изисква само протест и недоволство. Той предполага и нещо много по-важно –

 

четене, следене, съобразителност и постоянно внимание към темите,

 

за които съответният гражданин е активен.  Трудно и енергоемко е, но друг вариант няма. В случая с кончетата от “активните граждани” не се изискваше кой знае каква проницателност, а просто да четат написаното от медиите още през 2015 г. – не блогъри и фейсбук статуси, а същите стари, уж скучни и отхвърлени от тях медии.
Най-важните са законите, регламентите – те трябва да се следят. Другото са балончета от дъвка.